Programmatic media budget

We wensen jullie, lieve adverteerders, een deugddoende, inspirerende en verkwikkende vakantie toe. Geniet met volle teugen van alles wat u dierbaar is en van nog veel meer! Tot na de zomer!

We doen het eens andersom, beginnen waar we normaal gezien mee eindigen! Speciaal toch? Maar eigenlijk is onze boodschap achter die bizarre openingszinnen, meer gelaagd, beste adverteerder. Een vakantie is een bewuste en weloverwogen keuze op basis van kennis (u surft en leest wat vooraf), ervaring (waar was u al, was het goed, wat wil u zeker nog eens proberen?), omgeving (wat zeggen anderen?), beschikbaar budget (wat kan dit jaar?) en periode (wanneer kunnen we?). Een vakantie moet een goeie investering zijn, een verrijking ook.
Een goed verstaander heeft het al begrepen: alles wat voor uw vakantie geldt, kan perfect vertaald worden naar uw media investeringen: u laat zich informeren, u weet wat goed was en wat niet, u weet hoe uw stakeholders en concurrenten doen en denken, het is ook duidelijk waar en wanneer u moet verschijnen en welk budget er voor handen is. Tot daar zijn er mooie parallellen te trekken!

Sta ons toe om nog een stap verder te gaan. Stel nu dat u 4,000 EUR kan uitgeven voor uw vakantie. U boekt een all-in en bij aankomst op uw bestemming, blijkt u 1,000 EUR betaald te hebben voor een muurschildering in kalligrafische letters van uw eigen naam. U wist het niet, niemand had over die muur gepraat, iemand anders heeft beslist wat er met uw budget gebeurt, u stelt het vast bij aankomst en kan er ook niets meer aan doen want het staat al in vol ornaat te blinken op de muur van uw bungalow… We zijn het er over eens: waste of money!

Hoe compleet absurd en onrealistisch u dit lijkt, de parallel met uw media investeringen kan nog steeds getrokken worden, beste adverteerder. Echt waar!
Het reclamefestival in Cannes, openbaarde de voorbije week niet alleen mooie cases en dito leeuwtjes, er werd ook een ANA rapport onthuld. U weet wel, ANA, zijnde de Association of National Advertisers, de Amerikaanse tegenhanger van onze UBA. Het volledige rapport zal later dit jaar gepubliceerd worden maar er werd wel al een tipje van de sluier opgelicht. Gaat u even zitten…

De ANA heeft uitgevlooid dat zowat 15% van alle websites ter wereld “made for advertsising” websites zijn. Ze worden enkel in elkaar gebokst met low-quality content, fake news of samenzweringstheorieën. Maar ook met pop-up ads en andere reclamemogelijkheden, enkel en alleen met als doel, het maximaliseren van inkomsten.
Voor een typische online campagne blijkt er gemiddeld gebruik gemaakt te worden van zowat 44,000 websites. Weet, kritische adverteerder, dat tussen de 95% en 99% van uw target audience bereikt kan worden met ‘slechts’ een paar honderd websites.
Adverteerders blijken ook onvoldoende toegang tot data te hebben afgedwongen in hun contract met hun agentschap. Slechts een derde van de adverteerders die meewerkten aan de studie, blijken toegang te krijgen tot de log data (van DSPs, SSPs,…) terwijl het net die data zijn die gedetailleerde info kunnen geven over de programmatic transacties die werden uitgevoerd. Met andere woorden, twee derden heeft er zelfs geen notie van wat er met zijn of haar budget is gebeurd in die programmatic omgeving. Die zien zelfs die muurschildering in hun bungalow nooit…

De schatting van de ANA en de mee werkende partners (waaronder grote namen à la PwC), schatten dat de totale waste door deze vorm van fraude oploopt tot… 13 à 20 miljard dollar! “Miljard” inderdaad….
Het is duidelijk dat er actie nodig is voor en vanuit de volledige wereldwijde adverteerders markt! We gaan vanuit fma de komende maanden terugkomen op gedetailleerde oplossingen, beste adverteerder, en ook de ANA gaat dat doen. Maar besef dat er ook van u uit, meer sturing moet komen met betrekking tot het programmatic luik. Rechtstreekse contracten met primaire DSPs en SSP’s zodat de data access wordt verzekerd, volledige transparantie over waar en wanneer u verschijnt op welke websites, dagelijkse optimalisatie van de campagnes door jullie interne en/of externe experten, jaarlijkse kwalitatieve controles door senior experten, een discussie over het principal versus agent statuut van uw agentschap, en zo voort. Wees gerust, we gaan er over schrijven!

Als het volledige rapport later dit jaar hetzelfde effect zal hebben als het ANA rapport van 2016 over transparantie in de sector, dan wacht er ons een serieuze najaarsstorm. Misschien wil de ANA ons daar wel op voorbereiden maar, beste adverteerder, eerst wordt het nog zomer (nou ja ‘worden’…) en u start allicht binnenkort de budgetgesprekken voor 2024. Wel, denk dan eens aan uw vakantiebudget….

O ja, leest u nu nog even de eerste 2 zinnen van onze blog? Kwestie van mooi af te sluiten…

 

Media investeringen

 

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op.