Kiezen tussen een mediabureau pitch of heronderhandeling
Denk je als adverteerder aan een mediabureau pitch? Ga dan eens goed na of dit wel de meest verstandige keuze is. Ontdek waarom heronderhandeling vaak effectiever is.
Werken met je mediabureau gaat niet altijd van een leien dakje. Soms vraag je je af of de samenwerking nog wel aan je behoeftes voldoet. Ondermaatse service, verschuivende prioriteiten of een verlangen naar nieuwe en frisse ideeën kunnen vragen oproepen over of je bij je bureau moet blijven of dat je nieuwe opties moet gaan onderzoeken.
Waarom heronderhandeling je beste zet kan zijn
Bij heronderhandeling gaat het niet alleen om het bijstellen van de honorering van het mediabureau of het maken van kleine aanpassingen in de werkrelatie; het gaat om het herijken van de relatie om samen tot betere resultaten te komen. Als het goed wordt gedaan, kan het een nieuw momentum creëren, nieuwe ideeën inspireren en de samenwerking versterken. Dit is waarom heronderhandelen slimmer kan zijn:
- Voortborduren op de sterke punten van de bestaande relatie: Maak gebruik van de bekendheid en kennis die je bureau al heeft over jouw bedrijf.
- Versterk de samenwerking: Niet voor niets staan wij als fma voor “forging alliances between advertiser and agency” Gebruik deze fase dan als een kans om het vertrouwen te verdiepen en de werkwijze te verfijnen. Vergeet niet, bij een overstap naar een nieuw bureau gaat de opgebouwde kennis verloren en moet een nieuwe samenwerking vanaf nul worden opgebouwd.
- Bij de buren is het gras niet altijd groener: Kijk kritisch wat er in de eigen organisatie beter kan. De vlucht vooruit door naar een ander bureau te gaan, zal niet helpen om de interne problemen op te lossen. Die zullen ook bij het nieuwe bureau weer naar boven drijven.
- Een nieuw bureau is niet zomaar even geregeld: een pitch vereist veel tijd en energie. Houd rekening met de tijdsduur voor het kiezen van een nieuw bureau; dat kost je minimaal 3 maanden voorbereiding + 3 maanden pitch + transitie/ inwerk periode van snel 4 maanden. Ergo, je bent makkelijk een jaar verder!
Bij heronderhandeling gaat het om partnerschap – je bureau laten zien dat je investeert in een gezamenlijke ontwikkeling.
In vijf stappen naar ‘n succesvolle heronderhandeling
De sleutel tot een succesvolle heronderhandeling ligt in voorbereiding, communicatie en wederzijds respect. Zorg ervoor dat iedereen de noodzaak van dit proces begrijpt. Maar kijk niet alleen naar het bureau; vraag ook het bureau om te kijken naar zichzelf, jullie als partner en de samenwerking. Wat kan er verbeterd worden om een wederkerige samenwerking te realiseren? Hier zijn vijf stappen om het proces te begeleiden:
- Wees open en transparant: Zorg ervoor dat jij en je mediabureau op één lijn zitten wat betreft de doelen van de heronderhandeling. Het gaat er niet om schuldigen aan te wijzen, maar om samen verder te gaan met duidelijke prioriteiten en doelstellingen.
- Bereid het goed voor: Breng interne stakeholders (marketing én procurement) bij elkaar die tijd en belang hebben bij een goede samenwerking.
- Krijg glashelder wat er moet veranderen: Stem intern af over de doelstellingen, huidige problemen en wat het gewenste resultaat zal zijn en kijk ook kritisch naar je interne processen t.a.v. de samenwerking. Wees specifiek over gebieden die voor verbetering vatbaar zijn.
- Bepaal hoe succes eruit ziet en creëer een gevoel van urgentie: Stel transparante, meetbare criteria op en deel deze met het bureau.
- Zet de toon voor een lange samenwerking: Benader het proces als echte partners. Stimuleer open, respectvolle communicatie en geef consistente, gestructureerde feedback – bijvoorbeeld op basis van een klanttevredenheidsonderzoek van minstens 2 keer per jaar. Waarbij je elkaar beoordeelt en zowel je organisatie als het bureau de kans krijgt om problemen aan te pakken.
Als je de heronderhandeling benadert als een echt partnerschap, leg je de basis voor een relatie die niet alleen functioneel is, maar ook elkaar ook uitdaagt en inspireert.
Toch pitchen
Soms is heronderhandelen, ondanks de beste bedoelingen, niet mogelijk. Redenen hiervoor zijn o.a.:
- Contractbreuk: Een juridische of ethische schending die het vertrouwen ondermijnt.
- Concurrentieconflict: Nieuwe opdrachten of klanten die belangenconflicten veroorzaken.
- Aanhoudende prestatieproblemen: Langdurige ondermaatse prestaties die niet door een frisse herstart in de samenwerking kunnen worden opgelost.
- Significante veranderingen in het bedrijf: Fusies, overnames of structurele verschuivingen die nieuwe perspectieven vereisen.
- Behoefte aan consolidatie: Activiteiten stroomlijnen door het aantal mediabureau’s te verminderen.
- Veranderingen in de markt: Het vermogen van het bureau om te werken met nieuwe en opkomende dynamieken zoals AI en handelswijzen.
Een pitch biedt de kans op een frisse blik op je business, hernieuwde voeling met de bureaubranche en de mogelijkheid om een partner te vinden die je versterkt en helpt meer rendement uit je media investeringen te halen.
Of je nu kiest voor heronderhandelen of voor een pitch, het uiteindelijke doel is hetzelfde: een constructieve, goed presterende en wederkerige samenwerking waarmee je je business doelstellingen realiseert. Laten wij daar als fma u als je media specialist goed mee kunnen helpen.